8 Mart 2008 Cumartesi

MEZOTERAPİ

Lipoliz Nedir?
Etkili bir lokal zayıflama, bölgesel incelme yöntemidir. Avrupa ve Amerika’ da oldukça yaygın olarak kullanılan bu yöntem ülkemizde de kullanılmaya başlamıştır. Uygun hasta seçildiğinde liposuctiona yakın sonuçlar elde edilebilir.Son dönemin en gözde zayıflama yöntemlerinden biri olan LİPOLİZ, vücutta istenmeyen bölgelere yerleşen yağ fazlalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bazı insanların kiloları fazla olmadığı halde belirli bölgelerinde aşırı yağ birikimi olabiliyor. Kadınlarda bacak, kalça, karın, bel yan tarafları; Erkeklerde ise özellikle karın ve bel en çok yağ birikimine yatkın bölgelerdir.
Lipoliz Nasıl Etki Sağlar? Bu yöntemde kullanılan etkin madde Fostatidil Kolin, soya fasulyesinden elde edilen bir maddedir. Alkolik Siroz ve Yüksek Kolestrol gibi durumlarda, karaciğer yenileme ve temizleme özellikleri olduğu düşünülmektedir. Daha önceleri yağ embolilerinin tedavisinde veya lipit düzeyinin düşürülmesi için damar içi yoldan uygulanmıştır. Adipozis hepatika vaklalarında karaciğer koruyucu tedavisi olarak ağzıdan kullanılması da bulunmaktadır.
Tıpta Lesitin adı verilen bu madde canlılar için hayati bir önem taşır. Yaşayan tüm hücrelerde bulunur ve yaşamsal aktivitelerin hepsinde rol alır. Yaklaşık 7 seneden beri tıpta yüksek kolestrolü düşürmek için kullanılan bu ilaç, göz çevresine yerleşen ve birçok tedaviye cevap vermeyen sarımsı yağ bezeleri içerisine enjekte edildiğinde onları küçülttüğü ve erittiği gözlemlenmiştir. Bu sonuçtan yola çıkarak vücutta istenmeyen bölgelere yerleşen yağ fazlalıklarının tedavisinde de kullanılabileceği düşünülmüştür. Bu tür uygulamalara ilişkin bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Etkisini, yağ hücreleri zarının geçirgenliğini arttırarak, yağ içeriğinin dışarıya çıkartması ile ilgili bir mekanizma ile gösterir. Sonuçta, etkisini yağ hücrelerinin boyutlarını küçülterek hatta yok ederek gösterir. Birkaç hafta sonra o bölgedeki yağlarda ve varsa Selülitlerde gözle görülür bir azalma kaydedilir.
Kaç Seans Uygulamak Gerekir?
Lipoliz seans sayıları ve aralıkları konusunda değişik birkaç metod mevcuttur. Bazıları seans aralıklarını kısa tutarak (2-3 hafta) ortalama 5-8 seans uygularken, bazen de 5 seansta verilecek toplam ilaç konsantre hale getirerek az seansta işlemi tamamlamış olur (2 ayda bir işlemi tekrar edebilir).Her seansla birlikte problemin yoğunluğuna göre uygulanan bölgelerde 1 ile 4 cm. arasında incelmeler görülür.Çok konsantre uygulamalar tercih edilmediği gibi, kısa süreler içinde yapılan uygulamalar da tercih edilmiyor.
Herhangi Bir Yanetkisi Var mı?
Başka tıbbi uygulamalarda olduğu gibi yan etki yaşamamak için bu konuda eğitim ve tecrübesi olan hekimlere başvurmak gerekir.Yaklaşık 10 yıldan beri kolestrol düşürmek ve belli birtakım hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilaç başta Amerika ve Avrupa olmak üzere birçok ülkede güvenle kullanılmaktadır.Fosfoditil Kolin 1950'lerde kolestrol ve trigliserit'leri düşürmek için kullanılıyordu.
Ağrı Acı Yapar mı?Acılı bir yöntem değildir. Mezoterapi iğnesine benzer son derece ince uçlu bir iğne ile uygulama yapılır. Tabiî ki uygulama yapan hekimin el kabiliyeti de çok önemlidir. Merkezimizde yapılan uygulamalarda hiçbir şekilde aşırı bir ağrı hissi tarif edilmiyor.Seanslardan Sonra Bir Problem Oluşur mu?Uygulama yapılan bölgelerde hafif kızarıklık, hassasiyet, kaşınma, ödem, bazen küçük morarmalar görülebilir. Bu durum ortalama 3-5 gün devam edebilir. Enjeksiyondan sonraki günlerde bölgede hafif bir ısı artışı ve bastırınca ağrı hissi tarif edilebilir. Enjeksiyon bölgesindeki kızarıklık ve morarmalar diğer morarmalardan farklı olarak oldukça hızlı bir şekilde yok olur. Hassasiyet azalarak devam eder. Bu belirtiler ortalama bir hafta içerisinde tamamen yok olur.Tedavi Sırasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?Bu dönem sırasında alkol alınmaması gerekir.Kimlere Uygun Değildir ?Hamile ve süt veren annelere, şeker hastalığı ve kalp rahatsızlığı olanlar, kanser hastalarına, verilen ilaçlara alerjisi olanlara uygulanamaz.Lipoliz bir kilo kaybetme yöntemi değildir. Fazla kilolu ve aşırı kilolu insanları zayıflatan bir yöntem olarak kullanılmaz. Lokal zayıflamada etkili bir yöntem olarak kullanılabilir.Lipoliz Hangi Bölgelerde Kullanılır ?YÜZ: Gözaltı torbaları, gıdık, yanak.VÜCUT: Üst bacak ve kalçalar, bacak iç kısımları, kalça altları ve kalça kıvrımları, karın yan yağları, bel, göbek, omuz önleri, dizler, sırt bölgesi, selülit tedavisi, yağ bezeleri.
Sonuçlar Ne Kadar Zamanda Görülür?Birkaç seans sonra vücuttaki uygulama bölgelerinde incelmeler gözle görülür hale gelir. Fazla yağlanmalar için biraz zaman ve seans gerekebilir. İğnelerin doğru derinliğe yapılması ve içlerine konan ilaç konsantrasyonu her zaman çok önemlidir. Uygulama yapan hekimin bilgi ve tecrübesi bu konuda çok önemlidir.

Hiç yorum yok: